Wszyscy jesteśmy żabami

Wszyscy jesteśmy żabami

To bardzo ważna książka - pisze autorka recenzji książki „Żaba” na blogu Mała Ka(f)ka. O tym, że globalne ocieplenie nie zwolni tylko dlatego, że ktoś w nie nie wierzy. O lęku, strachu, agresji, wywołanej brakiem wody. O różnych postawach, jakie przyjmują zwierzęta (ludzie!).
Biznes jest ważniejszy od ich życia - dla seniorów to był kubeł zimnej wody

Biznes jest ważniejszy od ich życia - dla seniorów to był kubeł zimnej wody

O pandemicznym i postpandemicznym świecie z Agnieszką Lichnerowicz, dziennikarką Tok FM rozmawia politolog - Iwan Krastew. Autor książki „Nadeszło jutro. Jak pandemia zmienia Europę?”.
Przedziwna lektura, znajdziemy tu klimat Śląska lat 70.

Przedziwna lektura, znajdziemy tu klimat Śląska lat 70.

W audycji "Poczytalni" radia TOK FM została omówiona książka Michała Jędryki "Ołowiane dzieci. Zapomniana epidemia". O lekturze dyskutowali 11 lipca 2020 roku Adam Ozga, Filip Kekusz i Paulina Nawrocka-Olejniczak.
"Ołowiane dzieci" przypominają serial "Czarnobyl"

"Ołowiane dzieci" przypominają serial "Czarnobyl"

"Oświecenie jest kobietą" - pisze w swojej recenzji książki Michała Jędryki "Ołowiane dzieci. Zapomniana epidemia" Andrzej W. Nowak. Jego obszerny tekst, analizujący reportaż o śląskiej ołowicy, ukazał się na stronie internetowej "Czasu Kultury".
Po napisaniu książki o kebabie Krystian Nowak mocno ograniczył spożycie mięsa

Po napisaniu książki o kebabie Krystian Nowak mocno ograniczył spożycie mięsa

7 lipca 2020 roku gościem audycji "Kultura Osobista" w radiu TOK FM, prowadzonej przez Martę Perchuć-Burzyńską, był Krystian Nowak, autor reportażu "Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym".
Odlotowa powieść historyczna!

Odlotowa powieść historyczna!

W 85 numerze czasopisma "Replika", poświęconego tematyce LGBTQIA+, ukazała się recenzja powieści Michała Zygmunta "Krew i honor".
Społeczeństwo to nie makroekonomia, wzrost gospodarczy nie dotyczy wszystkich

Społeczeństwo to nie makroekonomia, wzrost gospodarczy nie dotyczy wszystkich

Robert Suski dla portalu madreksiazki.org zrecenzował "Cięcia. Mówioną historię transformacji" Aleksandry Leyk i Joanny Wawrzyniak. Autorki książki przeprowadziły wywiady z pracownicami i pracownikami socjalistycznych zakładów przejmowanych po 1989 roku przez międzynarodowe korporacje.
Długie nóżki panny Zuzki

Długie nóżki panny Zuzki

Redakcja portalu kultura.onet.pl zrobiła, piórem Jacka Marczyńskiego, sentymentalną wycieczkę w przeszłość. Za przewodnika posłużyła książka Bartosza Żurawieckiego "Festiwale wyklęte", opowiadająca o dwóch cyklicznych imprezach sprzed lat - poświęconej piosence żołnierskiej (Kołobrzeg) i radzieckiej (Zielona Góra).
Spider's Web płakał, jak czytał

Spider's Web płakał, jak czytał

Joanna Tracewicz, redaktorka i felietonistka Spider's Web, nie sądziła, że wzruszy ją książka o bułce z mięsem. A jednak - Krystianowi Nowakowi i jego reportażowi "Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym" - udało się wycisnąć redaktorskie łzy.
Żaden posiłek nie jest anonimowy – stoi za nim człowiek

Żaden posiłek nie jest anonimowy – stoi za nim człowiek

... a wraz z człowiekiem - jego kultura, historia i tradycja, jak możemy przeczytać na kukbuk.pl. Redakcja nie tylko zrecenzowała "Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym" Krystiana Nowaka, ale także zorganizowała konkurs, w którym książkę można wygrać.
„Cięcia” opowiadają o upadku wielkoprzemysłowego świata i narodzinach nowego

„Cięcia” opowiadają o upadku wielkoprzemysłowego świata i narodzinach nowego

W dodatku do "Gazety Wyborczej" z 29 czerwca 2020 roku, "Ale Historia", Igor Rakowski-Kłos zrecenzował książkę Aleksandry Leyk i Joanny Wawrzyniak "Cięcia. Mówiona historia transformacji".
Krystian Nowak: Dla wielu osób, zwłaszcza spoza lewicującej banieczki, określenie "ciapaty" jest słowem neutralnym

Krystian Nowak: Dla wielu osób, zwłaszcza spoza lewicującej banieczki, określenie "ciapaty" jest słowem neutralnym

Karolina Rogaska, redaktorka kobieta.onet.pl, przeprowadziła wywiad z Krystianem Nowakiem, autorem reportażu "Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym".
Produkt dodany do listy życzeń

Polityka prywatności

Nieustannie dostosowujemy witrynę do potrzeb osób ją odwiedzających. Korzystamy z plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Informacje i ustawienia