Odmienne stany roślinności

Michael Pollan

Wydanie: Cena:
48,68 zł
41,52 zł
48,68 zł 64,90 zł -25%
Najniższa cena tego produktu z ostatnich 30 dni: 64,91


Opis książki

Bestseller „New York Timesa”

Michael Pollan w swojej książce Odmienne stany roślinności. Jak psychoaktywne rośliny wpływają na nasz umysł przedstawia odwieczne i głębokie związki ludzi z roślinami psychoaktywnymi. Autor bada trzy niezwykłe substancje: morfinę, kofeinę oraz meskalinę. Każda z nich otwiera okno na inne aspekty zmiany świadomości – od uspokojenia, przez pobudzenie, po doświadczenia mistyczne.

Pollan porusza złożone pytania dotyczące granicy między lekiem a narkotykiem, analizując kulturowe, biologiczne i prawne aspekty używania roślin psychoaktywnych. Autor zabiera czytelnika w podróż pełną osobistych eksperymentów, historycznych ciekawostek i naukowych odkryć, przyglądając się nie tylko temu, jak te rośliny wpływają na nasz umysł, ale również, co na ich produkcji zyskuje natura.

To wciągająca książka, która rzuca nowe światło na debatę o substancjach psychoaktywnych, ich społecznych i duchowych zastosowaniach, a także na przyszłość naukowych badań nad ich potencjałem terapeutycznym.

Wybitny opowiadacz historii [Pollan] po mistrzowsku podejmuje szereg ważnych pytań dotyczących narkotyków, roślin i ludzi, które prawdopodobnie sprawią, że czytając zaczniemy myśleć w inny sposób.
New York Times Book Review

Recenzje

Szczegóły

Tytuł:
Odmienne stany roślinności Jak psychoaktywne rośliny wpływają na nasz umysł
Liczba stron:
280
Tytuł oryginału:
This Is Your Mind on Plants
Tłumaczenie:
Dawid Krawczyk
Projekt okładki:
Maja Madejska
ISBN miękka oprawa:
978-83-68267-13-6
ISBN wydanie e-book:
978-83-68267-36-5
Rok wydania:
2025
Typ oprawy:
miękka ze skrzydełkami
Rodzaj wydania:
Ebook
Miękka okładka
Gatunek:
reportaż, esej
Wymiary:
145 x 205 mm
Autor_ka:
Michael Pollan
Format wydania ebook:
epub
mobi

Zobacz też

BIO

Michael Pollan

Michael Pollan - aktywista, dziennikarz specjalizujący się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Autor siedmiu bestsellerów „The New York Times”., m.in. "Jak jeść. Przewodnik konsumenta" oraz "W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców". W 2010 magazyn „TIME” umieścił go na liście stu najbardziej wpływowych ludzi na świecie. W 2016 roku platforma Netflix opublikowała cztery odcinki programu dokumentalnego na podstawie książki "Magia gotowania. Naturalna historia transformacji".

Czytaj więcej

Wokół książki

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera Wydawnictwa Krytyki Politycznej i odbierz rabat startowy
w wysokości 10%. Będziemy informować Cię o naszych promocjach i aktualnościach książkowych.

Administratorem danych osobowych jest Stowarzyszenie im. Stanisława Brzozowskiego, ul. Jasna 10 lok. 3, 00-013 Warszawa. Podane dane osobowe będą przetwarzane w celu dostarczania na podany adres e-mail naszego newslettera, który może zawierać również treści marketingowe. Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do wysyłki newslettera. Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego. 

Zapoznaj się z regulaminem

Aktualności

Produkt dodany do listy życzeń

Polityka prywatności

Nieustannie dostosowujemy witrynę do potrzeb osób ją odwiedzających. Korzystamy z plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Informacje i ustawienia