Sowiety od kuchni. Mikojan i sowiecka gastronomia

Sowiety od kuchni. Mikojan i sowiecka gastronomia

Irina Głuszczenko

Wydanie: Cena:
27,93 zł
23,92 zł
27,93 zł 39,90 zł -30%
Najniższa cena tego produktu z ostatnich 30 dni: 39,90

Chwilowo brak w magazynie

Zostaw swój adres email - powiadomimy Cię, gdy tytuł będzie dostępny.


Opis książki

Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Irina Głuszczenko pokazuje, że zmiana w tym, co i jak podaje się na kolację, może mieć równie rewolucyjne znaczenie jak zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna.

W Sowietach od kuchni Irina Głuszczenko zabiera czytelników za kulisy radzieckiego imperium. Pokazuje „kuchenny” wymiar bolszewickiej rewolucji – często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień zwykłych ludzi.

Ustanowienie nowej, kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, w której ukraińskie pierożki spotykały się z gruzińskimi szaszłykami; stworzenie podstaw przemysłowej produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki – wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak władza rad, elektryfikacja czy budowa pieców Magnitogorska.

Nic dziwnego, że bohater książki, Anastas Mikojan, komisarz przemysłu spożywczego, zyskał miano „ulubionego komisarza ludu”. Głuszczenko, szeroko przytaczając dokumenty z epoki, tworzy barwną narrację z historii życia codziennego ZSRR, wymykającą się zużytym „sowietologicznym” kliszom.

Domowe jedzenie jest czymś staroreżimowym, zacofanym, burżuazyjnym. Należy z nim walczyć, tak samo jak z innymi przeżytkami starego świata. Zniszczenie idei domowego jedzenia jest konieczne, by wyswobodzić kobietę z kuchennej niewoli. Był nawet plakat ilustrujący, jak to kobieta wyrywa się na wolność, za próg kuchni. Precz z rondlami, patelniami, won z zatęchłego starego świata domowych trosk! Naprzód, ku świetlanej przyszłości pracy i działalności społecznej!

fragment książki

Matronaty/Patronaty

Czytaj fragment

Foto

Wsparcie

Supported by a grant from the Open Society Foundations. Książka ukazuje się przy wsparciu Open Society Foundations.

Szczegóły

Liczba stron:
208
Tytuł oryginału:
Obszczepit. Mikojan i sowietskaja kuchnia
Tłumaczenie:
Mikołaj Przybylski
Projekt okładki:
Marcin Hernas/ tessera.org.pl
Skład:
manufaktura
ISBN:
9788362467839
Rok wydania:
2012
Typ oprawy:
miękka ze skrzydełkami
Wysokość w mm:
238
Szerokość w mm:
165
Wydanie:
Ebook
Miękka okładka
Wydawnictwo:
Krytyka Polityczna

Zobacz też

BIO

Irina Głuszczenko

Irina Głuszczenko – kulturoznawczyni, iberystka, badaczka życia codziennego w Związku Radzieckim. Wykłada w Wyższej Szkole Ekonomicznej w Moskwie. Dziennikarka radiowa i prasowa, krytyczka teatralna, publikuje m.in. w „The Moscow Times” i „Niezawisimoj Gazietie”.

Czytaj więcej

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera Wydawnictwa Krytyki Politycznej i odbierz rabat startowy
w wysokości 10%. Będziemy informować Cię o naszych promocjach i aktualnościach książkowych.

Administratorem danych osobowych jest Stowarzyszenie im. Stanisława Brzozowskiego, ul. Jasna 10 lok. 3, 00-013 Warszawa. Podane dane osobowe będą przetwarzane w celu dostarczania na podany adres e-mail naszego newslettera, który może zawierać również treści marketingowe. Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do wysyłki newslettera. Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego. 

Zapoznaj się z regulaminem

Aktualności

Produkt dodany do listy życzeń

Polityka prywatności

Nieustannie dostosowujemy witrynę do potrzeb osób ją odwiedzających. Korzystamy z plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Informacje i ustawienia