W internetowej "Gazecie Wyborczej" z 31 lipca 2020 ukazał się obszerny tekst Anny S. Dębowskiej, do napisania którego pretekstem stała się książka Krystiana Nowaka "Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym".

Dębowska skupia się na tym aspekcie reportażu Nowaka, który poświęcony jest kwestii polskiego rasizmu i nietolerancji. Pisze tak:

Nie, nie jest to satyra ani książka o żarciu, przepisach na najlepszy kebab itp. To smutny w swej wymowie reportaż o polskiej nietolerancji i bezwzględności państwa polskiego. O ludziach, którzy Polakom przyrządzają te ukochane kebaby. O Afgańczyku Asifie, który uciekł przed talibami do Polski (co za ironia, my tu mamy własnych talibów), dotarł do naszego kraju na piechotę (z biedy, nie wyczynowo).

Asif wytrwale uczył się polskiego, w święta narodowe wywieszał na swojej budce z kebabem biało-czerwoną flagę. Od Polski nie otrzymał nawet prawa pobytu humanitarnego. Polska go olała.

Cały tekst można przeczytać tutaj. Reportaż Nowaka - do kupienia pod tym linkiem.