Natalia Mętrak-Ruda, autorka poświęconego kulturze kulinarnej bloga Przeszłość od Kuchni, przeczytała "Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym" Krystiana Nowaka.

Oto, jak pisze o reportażu:

Co prawda wreszcie zaczynamy przyglądać się żyjącym w Polsce imigrantom, a właśnie jedzenie stanowi doskonałą soczewkę (jak w wydanej przez Fundację Ocalenie książce Tygiel. Kuchnia nowych Polaków czy filmie Smak Pho – choć ten akurat nakręciła Japonka), ale wciąż, tak jak zwolennicy Donalda Trumpa bez trudu zracjonalizują sobie swoje upodobanie do burrito, a jednocześnie Meksyk chcą oddzielić murem, tak polskim nacjonalistom nie przeszkadza „ciapaty za ladą” – póki siedzi cicho i zajmuje się ich obsługiwaniem. Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym pozwala nam spojrzeć na Polskę przez fast-foodową soczewkę. Nie jest to widok szczególnie wesoły.

Cały tekst można przeczytać tutaj, a książkę kupić tutaj.