Ignacy Karpowicz: Jak umiera nasze jedzenie

Ignacy Karpowicz: Jak umiera nasze jedzenie

Ignacy Karpowicz pisze o Zjadaniu zwierząt Jonathana Safrana Foera w „Gazecie Wyborczej” (23.07.2013):

 

„Jednym z najważniejszych składników tej opowieści jest jedzenie. A gdy mówimy "jedzenie", myślimy "mięso".

Ono nigdy nie było tak tanie jak dziś. W ostatnich 50 latach ceny nieruchomości w USA podskoczyły o 1500 procent, a drobiu i jajek nawet się nie podwoiły. Co to oznacza? Ano to, że nasze mięsne obiady cierpią bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Im mniej płacisz za mięso, tym gorszym jesteś człowiekiem. Im tańsza wędlina, tym większe bestialstwo (...).

 

Czy państwo z własnej woli może ograniczyć cierpienie zwierząt? Raczej nie. Czy to oznacza, że nasze obiady będą cierpiały do końca świata? Też nie. Jako obywatele dysponujemy potężną siłą nacisku - jesteśmy konsumentami. Każdy nasz zakup lub rezygnacja z niego mają znaczenie polityczne (...).

 

I każdy nasz posiłek ma wpływ na to, w jakim świecie żyjemy i w jaki sposób umiera nasze jedzenie.”

 

Zamów książkę w promocyjnej cenie w Księgarni KP.

 

Książka jest również dostępna jako e-book.

Opublikowano na 2013-07-23 przez red. Recenzje/Artykuły/Wywiady 0

Napisz komentarzNapisz odpowiedź

Musisz być zalogowany by opublikować komentarz..

Ostatnie

Brak produktów

Menu